Bolje je da pobesnim nego da sve to držim u sebi!

Dobro, možda na prvi pogled izgleda da je to tačno, ali telo u kome je nastao bes već je pretrpelo štetu od toga, pokazali vi bes ili ga zadržali u sebi. Ako bi to slikovito opisivali to je kao da je požar buknuo na nekoj fotelji, a onda se sa fotelje preneo i na tepih i zavese. Tragovi požara, svejedno su ostali i na fotelji. Požar je požar, tj bes je bes, i ostavlja tragove na svakome koga dotakne. I na onome ko je pobesneo, i na onome na koga je taj bes izbačen.

Nastavi sa čitanjem

Savetovanje ili psihoterapija?

Savetovanje, naravno, nije isto što i terapija. Klijenta savetujemo u onim situacijama kada on ne zna na koji način bi rešio svoj problem (tj, neku situaciju ili neku komunikaciju koja je za njega problematična).

Nastavi sa čitanjem

Šta sam ja? Školjka?!!

Ne, niste vi školjka nego u tim stresnim situacijama reagujete kao školjka. Čim osetite da ste ugroženi, vi se zatvorite kao školjka i ne otvarate se dok ne procenite da je ''gužva'' prošla. Ljudi u takvim situacijama različito reaguju.

Nastavi sa čitanjem

Nisam ja lud pa da idem kod psihologa!

Samo deo angažmana psihologâ je oblast psihopatologije. Rekla sam već da se psiholozi bave istraživanjem potencijala neke osobe, činilaca koji su definisani najpre nasleđem te osobe, a onda i faktorima okruženja (obrazovanje, kultura, običaji, socijalni i ekonomski status, mogućnosti i perspektive te osobe).

Nastavi sa čitanjem
  • 1
  • 2