Kratak opis pojedinačnih cvetnih esencija

Прва помоћ, за ургентне ситуације

Међу баховим цветним есенцијама постоји само једна унапред направљена мешавина од пет препарата (Rescue Remedy). То је комбинација коју зовемо Прва помоћ, јер јој је то главна намена. Ова комбинација нам помаже да останемо прибрани у ситуацији која је стресна за нас или да повратимо прибраност након неког шока или трауматског искуства. Прва помоћ може бити корисна и у оним ситуацијама које нису шокантне или трауматичне, али које нас лако избацују из равнотеже па смо мање ефикасни или смо потпуно дисфункционални.

Agrimony за конструктивно суочавање са проблемом

Не волите конфликте, не волите ни да причате о проблемима. Радије би да све оно што не ваља или оно што вам се не свиђа ‘'склоните под тепих''. Можда су вам други рекли како увек  ''забијете главу у песак као ној'' кад год је густо.  Ако сте ви неко коме треба способност да се отворених очију, без избегавања или без умањивања проблема суочите са изазовом и коначно  решите проблем уместо да га потискујете, онда је Agrimony добра подршка за то.

Aspen против напада стрепње (анксиозности)

Ово је есенција за она наша непријатна искуства када смо суочени са неизвесношћу па нас тада  преплави стрепња да би нешто лоше или нешто страшно могло да нам се деси.  За сва наша непријатна искуства са нападима страха и анксиозности (стрепње), када само слутимо или ишчекујемода би нешто опасно, али не знамо шта, могло да нас задеси. Осећамо се потпуно незбринути пред том претњом. Aspen je добар ослонац у тим ситуацијама.

Beech, о неподношењу

Када се нађемо у ситуацији да нам се нешто баш не свиђа, а немамо моћ да то променимо или да бар дефинитивно избегнемо, онда нам добро дође вештина толеранције. Подразумева нашу способност да без много напора поднесемо  друге људе и ситуације  које нам нису по вољи, а не можемо да их променимо. Кад, рецимо постоји разлика у годинама, или у половима, у политичким програмима; или у искуству и навикама;  када се ''сударамо'' са онима са којима живимо и радимо, а наше критиковање или гунђање постане контрапродуктивно. 

Centaury,  болећивост према другима

Када волимо да свима другима око нас буде добро и удобно, па на себе почнемо да преузимамо, онако без мере, све њихове обавезе и задовољавамо сва очекивања за која мислимо да их они имају. Када нам је интерес других увек пречи од нашег сопственог. Када заборављамо на себе и кад више не умемо да кажемо ''Не''. Као да се својевољно препустимо ропству и беспоговорној послушности. Ова есенција помоћи ће да изађемо у сусрет другим особама онда и на начин који је у складу и са нашим интересима или могућностима.

Cerato  против несигурности у сопствене одлуке

За сва она искуства када мислимо да нам је потребан ослонац на мишљење друге особе, иако нам је сасвим јасно шта уствари треба да радимо. Запиткујемо друге шта они мисле о тој нашој идеји или одлуци тражећи од њих само потврду да смо у праву, да је то што радимо у реду? Несигурност у сопствени суд, одлуку, интуицију. Cerato je есенција која ће нам помоћи да стекнемо  и потврдимо поверење у сопствени суд и одлуке.

Cherry Plum против губитка самоконтроле

Вероватно се и вама десило да вас ''спопадне жута минута'', да у страху или бесу изгубите контролу над собом па кажете или учините нешто због чега се после дубоко кајете. Ако сте склони оваквим испадима беса, без обзира да ли имате 3 или 53 године старости, ова есенција ће бити савршен помагач да сопствене мисли, речи, осећања и поступке доведете под своју контролу.

Chestnut Bud за незрелост и склоност понављању грешака

Ово су она наша искуства када смо поново затечени непријатним последицама због тога што смо нешто опет урадили или што смо опет пропустили да урадимо. Опет смо погрешили а не схватамо у чему је грешка, где грешимо. Chestnut Bud je диван подстицај за наше интелектуално, емотивно и социјално сазревање.

Chicory против  посесивности и љубоморе према ближњима

Богата емотивна размена са драгим и блиским људима, али и инсистирање да та љубав и наклоност буде узвраћена. Склоност посесивности и себичности и контроли ближњих. ''Помоћи ћу ти, али ако ми кажеш колико ме волиш''... ''Како си тако незахвална, а знаш колико сам био спремн да се жртвујем за тебе.''  Ова есенција ослободиће нашу природну способност да несебично волимо своје ближње без оптерећења да ли ће нам се то исплатити или не.

Clematis када смо одсутност духом

Замислите девојчурка како на сред неког школског часа из математике одсутно гледа задатке а у  мислима је на месту које је и у простору и у времену јако далеко од актуелне ситуације. Ако сте и ви неко ко се мало изгубио у времену и простору, осећате се дезоријентисано или ошамућено, ако осећате да треба да се ''уземљите'' и живите овде и сада, ова есенција биће  драгоцена помоћ.

Crab Apple против претеране педантерије

Лепо је кад је човек склон реду и чистоћи. Није лепо нити лако када се инсистира на томе без обзира на околности или сврху. Тада почнемо да трпимо и ми који инсистирамо на том реду и чистоћи, али  и они око нас који са нама деле исти простор. Ако сте неко ко мора да броји своје кораке, ко мора да дезинфикује своје руке, ко нипошто не сме да се рукује са другима, ко је изразито  гадљив и ужаснут могућностима да се упрља или да се инфицира, једном речју ако сте изгубили меру у сређивању и чишћењу себе и простора, онда је Crab Apple избор за вас.

 Elm у кризи самопоуздања

Знате за оне ситуације када се осећамо као да нас ситуација или предстојећи задатак превазилази и да се питамо да ли ћемо моћи? Када посумњамо у своје способности јер нас превазилази или обим посла или степен одговорности који треба да преузмемо да бисмо задатак успешно обавили?  Е, то је права прилика да се подупремо есенцијом Elm-a и тако удружени дођемо до резултата.

Gentian против сумње у поновни покушај

Једна од типичних ситуација у којима покажемо своју малодушност је онда када треба поново покушати након претходно неуспелог покушаја. Појави се сумња да ли ћемо успети овај пут? Да ли се исплати поново покушати? Сумњу би најлакше отклонили када би нам неко дао гаранцију да ћемо наредни пут успети у својој намери. Када нема гаранције, сумња нас тера да размишљамо о томе да ли је можда боље одустати од свега. Gentian je подршка која ће нас одвести у нови покушај са пуном надом да овај пут може бити боље или другачије.

Gorse против песимизма

Песимизам је аутоблокада заснована на потпуном губитку или одсуству наде да је нешто могуће. Ово је блокада која нас чини потпуно недоступнима за све нове шансе које свакодневница собом носи. Због те недоступности  наш ће  живот бити осиромашен, тј. остаћемо ''кратких рукава'' не зато што није било шанси и прилика, него зато што смо их обезвредили. Gorse је ''светло на крају тунела''.

Heather против егоцентричности и усамљености

Толико нам тешко пада самоћа да нисмо способни да је поднесемо и зато стално тражимо публику. Као да је самоћа исто што и усамљеност. А није. Бити сам и бити усамљен није исто. Ова есенција помаже да направимо контакт са својом суштином, својим бићем и да добијемо одговор на питање Ко сам ја? Коме припадам? Са таквим одговорима нећемо више срљати у контакт са било ким, отимајући туђу пажњу. И сами себи бићемо сасвим добро друштво. Ослободићемо се присиле да морамо сваком бити у центру пажње да би смо опстали.

Holly против осећања непријатељства

Непријатељство може бити показано на разне начине, речима или поступцима, бесом, љубомором, завишћу, пакошћу, мржњом, осветољубивошћу... Закон привлачења најлакше се искуси кроз Holly стање. Негативно привлачи негативно. Есенција Holly je освајање сасвим нових видика сопственог постојања - испуњеност љубављу и доживљај целине са свиме што нас окружује. Holly потенцира све оно што је најлепше у нама, привлачећи тако оно друго лепо и најлепше из нашег окружења.

Honeysuckle против носталгије

За оне периоде у животу када се са тугом сећамо нечега што нам је било важно или драгоцено, а чега више нема или бар ми мислимо да нема. Као да је све што је ваљало остало за нама, у прошлости. Носталгија је заводљиво осећање због којег нам ни садашњост ни будућност немају много вредности. То нам онда одузима мотивацију да даље живимо и пуним плућима учествујемо и стварамо нашу свакодневницу и нашу будућност.

Hornbeam против одуговлачења

Знате за оно: Сутра ћу! Или: Од понедељка ћу! Па тако прође један понедељак, па други, а ми никако да започнемо са стварима које треба урадити. Одгодимо то за неку ''бољу'' прилику. И што више одлажемо као да је све теже започети. Е, па тај зачарани круг лако се прекида есенцијом Hornbeam. Ослободи нам мотивацију за акцијом и тако победимо ону почетну инертност.

Impatiens против нестрпљења и брзоплетости

Некима од нас то је карактерна особина да смо брзи, пуни енергије, да можемо да урадимо више ствари одједном. А неки други су постали убрзани због стила живота који живе. И једнима и другима би јако значило када би дан трајао 25 сати! Да бисмо се ускладили са реалним протоком времена, да бисмо могли да будемо стрпљиви и систематични кад то ситуација захтева од нас, Impatiens je есенција на коју треба да се ослонимо.

Larch за зидање самопоуздања

Самопоуздање се стиче живљењем живота. Пребродимо и решимо једну ситуацију, па другу, па стодругу. И кад се осврнемо, схватимо, закључимо, осетимо да смо ми неко на кога можемо да се ослонимо. Нема самопоуздања без искуства. Ако смо склони да избегавамо изазове зато што немамо самопоуздања, онда је Larch права есенција за нас. Larch ће нам бити сарадник уз кога ћемо почети да се суочавамо са оним што нам је чинити. Тако ћемо почети стицати резултате и на основу њих градити самопоуздање.

Mimulus за храброст

Захтевна је ова свакодневница, суочавамо се с различитим изазовима и непријатељима. А још ако смо стидљиви или плашљиви као особе?! Треба бити храбар да би могли упркос страху који прати неке наше кораке да се суочимо са изазовом или  да се изборимо за неке своје  захтеве, жеље или идеје. На путу где је потребна храброст, Mimulus есенција је прави путоказ.

Mustard против напада тмурног расположења

Постоје околности које нам сасвим иду на руку, околности које су благе или повољне, а да, упркос томе, наше расположење нагло спласне и нагло се претвори у неки мрачан облак за који уопште не знамо од куда је наишао. Ако сте склони овим изненадним нападима мрачног или ''киселог'' расположења за које немате објашњење, Mustard je есенција која ће такве епизоде проредити, значајно смањити интензитет и на крају сасвим елиминисати.

Oak против тврдоглавости

Када упорно радимо нешто и то доноси резултате, онда је то врлина која се зове истрајност. Када упорно радимо нешто што не доноси резултате онда је то мана која се зове тврдоглавост. Ето, када нам тврдоглавост почне доносити озбиљне здравствене проблеме и сукобе са окружењем, време је да се узме есенција Oak-a.

Olive против умора и исцрпљености

После неког напорног или дуготрајног умног или физичког рада, појави се умор. Њега је најлакше елиминисати одмором или сном. Ако не санирамо симптоме умора, појави  ће се исцрпљеност. Нека болест такође може бити извор исцрпљености за нас. Да се то не би десило - одморите се кад осетите умор. Ако хронично немате прилику да се одморите, због стила живота који живите, онда је есенција Olive прави сарадник.

Pine против разорног осећања кривице

Да ли је нешто грех или грешка? Ако не знате да их разликујете, лако ћете своје грешке третирати као грех и животарити под бременом тегобног осећања кривице. Есенција Pine ће бити квалитетан путоказ о томе шта је грешка, да ли постоји и колики је ваш удео одговорности за ту грешку и како смањити штету од учињене  грешке.  Извинити се, надокнадити штету када је могуће и водити рачуна да се грешка не понови су конструктивни и довољни кораци након учињене грешке. Ове кораке научићете уз есенцију Pine.

Red Chestnut против претеране брижности за блиске

Једно је бити брижан, а друго је бити пребрижан. Једно је конструктивно, друго је деструктивно. Где је граница између њих, шта је права мера брижности и на који начин је користити научићете уз есенцију Red Chestnut.

Rock Rose против страха који паралише

Нешто може да нас уплаши, а нешто да нас ужасне. Хтели би да вичемо, али глас не испуштамо;  хтели би да бежимо, али нас ноге не слушају. За овакве, основане или ирационалне, епизоде хорора користимо есенцију Rock Rose-a да елиминише последице таквог искуства и тако омогући да повратимо висок праг надражаја, а тиме и способност подношења фрустрација свакодневног живота.

Rock Water , о сопственом перфекционизму

Добро је бити принципијелан човек. Таква особа је предвидљива, доследна, инсистира на сопственом перфекционизму, дисциплинована и служи као пример другима. Ова есенција даје нам решење за оне околности када није могуће или када није безбедно слепо се придржавати својих принципа или када перфекционизам постане сам себи циљ и пређе у фанатизам.

Scleranthus против колебљивости

За нашу склоност када се колебамо и двоумимо између ствари тражећи савршено решење. Ова есенција нас учи да постанемо практични и способни да правимо изборе бирајући оно што је боље за нас или макар мање лоше по нас, јер је савршених решења мало у свакодневном животу. 

Star of Bethelhem да нас утеши после губитка

Када туга и осећање да нисмо срећни блокира нашу свакодневницу. Када не можемо да плачемо јер су нам се сузе заледиле у срцу након што смо изгубиле неког или нешто нама драгоцено. Када нам треба неко да нас утеши - то је квалитет ове есенције.

Sweet Chestnut против утучености и очаја

Све смо урадили да спречимо да изгубимо оно што нам је важно и најбитније.  Све смо урадили да се изборимо за нешто што нам је најбитније. И није нам успело. И сад не знамо како даље да живимо. Као да смо дошли до краја пута, као да смо сатерани пред зид.  Да бисмо поново пронашли смисао даљег живота и изборили се са очејем упркос трауми коју смо доживели,  Sweet Chesnut биће одличан избор.

Vervain, прича о нашој склоности да ''исправљамо криву Дрину''

Дивно би било када би свет изгледао онако како то један идеалиста замишља - свет без неправде, болести и сиромаштва. Свет по мери за све. Vervain je есенција која ће нам помоћи у епизодама надахнућа када смо спремни да се сукобимо са целим светом да бисмо остварили идеје за које смо спремни и живот дати. Да не сагоримо у узалудним покушајима да искоренимо неправду  и патњу у свету.

Vine за здраво лидерство, против тираније

С лакоћом се сналазимо у свету око нас, моћни смо и други нас често бирају за предводнике. Једно је бити лидер, а друго тиранин. Како наћи меру између командовања и инсистирања на слепој послушности? Vine есенција помаже када нам се кораци преплету и уместо да водимо, почнемо да газимо друге.

Walnut за адаптацију на ново

Када год се прилике значајно промене, тада морамо да уложимо напор да престанемо да се ослањамо на старе навике или обичаје и да почнемо са усвајањем нових навика. Кад нисмо адаптирани, онда смо негде у раскораку, између пре и сада. А та позиција нас чини рањивима  због чега лако подлегнемо под утицаје туђих идеја, постанемо поводљиви. Да би тај прелаз био ефикасан, да би се складно уклопили у новонастале околности треба бирати есенцију Walnut-a.

Water Violet, конфликт аутономије и блискости са другима

Неки од нас јако цене своју приватност и индивидуалност. Сами себи можемо бити најбоље друштво. Есенција W.Violet понудиће решење за оне ситуације када нам таква изолованост донесе епизоде усамљености. Да нам помогне да спознамо како блискост са другима не искључује нужно аутономију и личну слободу, па не морамо да се бранимо надменошћу нити ароганцијом.

White Chestnut против опседајућих мисли

Знате оне ситуације када нам се нека брига, свађа или непријатност наметне, па не можемо да престанемо да мислимо о томе. Увече легнемо са тим мислима, ујутро нас прво оне дочекају. Хтели бисмо да их се ослободимо, али смо беспомоћни под њима. Ова есенција нам је савезник и ослобађа нас те беспомоћности. Уноси ред и спокој у нашој глави.

Wild Oat за спознавање смисла сопственог постојања

За оне фазе живота када нам треба неки крупан путоказ у животу.  Путоказ који ће показати који је смисао сопственог живота, који су наши таленти и шта ће нас највише испунити у животу. И како да то реализујемо. За епизоде у животу када смо дезоријентисани, кад схватамо да нешто треба да мењамо, а немамо појма  у ком правцу да се мењамо - ето то је прилика да се ослонимо на ову есенцију.

Wild Rose против лењости и предаје

За оне наше епизоде када смо незаинтересовани за задатак или уопште за дане који су пред нама. Када нас је преплавила лењост јер нам је спласнула радозналост, а тиме и мотивисаност да нешто научимо или урадимо. Или још горе, када смо се сасвим препустили дешавањима, незаинтересовани за последице тог препуштања. Да нам пробуди ''животни импулс'', за то нам служи ова есенција.

Willow да опростимо и кренемо даље са животом

Неправда је саставни део свачијег искуства. Неки поступци против нас могу бити крупни, зачајни, могу да нас блокирају. Тражимо сатисфакцију, било би нам довољно и признање да је учињена грешка или извињење, али нисмо увек те среће да га добијемо. За такве ситуације када треба смоћи снаге и наћи начина како да пређемо преко нечијег поступка и штете која нам је тиме нанета, када знамо да треба да опростимо да би наставили са животом, али не знамо како то да урадимо - есенција Willow je најбољи избор.